Skip to content

Sukkat Shalom B'nei Noach

Home » Parasha Va’eira – Verantwoordelijkheid leren van de kikkers

Parasha Va’eira – Verantwoordelijkheid leren van de kikkers

Geschreven door rabbijn Yehonasan Gefen

Va’eira ( Exodus 6:2-9:35 )

Na de eerste bloedplaag waarschuwde Mozes de farao dat als hij doorgaat met het weigeren van het verzoek van Mozes om het Joodse volk Egypte te laten verlaten, er een nieuwe plaag zou komen: “En de rivier zal wemelen van de kikkers; in uw huizen, uw slaapkamers; op uw bedden; en in de huizen van uw dienaren en uw volk; en in uw ovens en uw kneedkommen.” (1) Na de weigering van Farao zwermden de kikkers inderdaad door heel Egypte, ook in de ovens van de Egyptenaren.

De Gemara vertelt ons dat enkele honderden jaren later deze actie van de kikkers die de ovens binnengingen, een les waren voor drie grote mannen; Chanania, Misaël en Azaria. Ze leefden in Babylon onder de heerschappij van Nebukadnezar. Hij vaardigde een decreet uit dat iedereen moest buigen voor zijn standbeeld, en de straf voor mensen die dat niet wilden doen, was om in het vuur geworpen te worden. De wet stelt dat iemand beter zijn leven kan opgeven dan afgoden te aanbidden, maar de commentaren leggen uit dat buigen voor dit beeld geen echte afgodenaanbidding is.(2) Daarom was het technisch gezien toegestaan ​​om voor het beeld te buigen, en de meeste Joodse mensen deden dat. Chanania, Mishael en Azariah leerden echter van het voorbeeld van de kikkers die in Egypte de ovens in gingen, dat ook zij bereid moesten zijn om in het vuur geworpen te worden. Zij beredeneerden dat kikkers die niet bevolen waren tot Kiddush HaShem (heiliging van Gods naam), niettemin bereid waren om in een brandende oven te gaan ter wille van het heiligen van Gods naam. Des te meer (kal v’chomer ) zouden zij, die als menselijke wezens werden bevolen in de mitswa van Kiddush HaShem , bereid moeten zijn om in het vuur geworpen te worden.(3)

De Darchei Mussar wijst op een groot probleem met deze Gemara. De redenering van de drie mannen was gebaseerd op het feit dat het de kikkers niet bevolen was om te sterven omwille van Kiddush HaShem , terwijl ze dat wel waren. Moshe zijn mededeling aan Farao dat de kikkers hun ovens zouden binnengaan vormde een bevel voor de kikkers; dienovereenkomstig kregen de kikkers het bevel de ovens in te gaan. Als dat het geval is, hoe kunnen Chanania, Mishael en Azariah van de kikkers leren dat ze zich in het vuur moeten laten gooien?!

Hij legt uit dat hoewel God de kikkers beval om de ovens in te gaan, hij het bevel niet beperkte tot ovens – de slaapkamers, bedden en kneedkommen waren opgenomen in de lijst met plaatsen waar de kikkers naartoe konden gaan. Daarom had elke kikker de keuze waar ze heen zouden gaan – hij zou kunnen beslissen dat hij de meer comfortabele optie zou kiezen om naar het bed of de kneedkom te gaan. Desalniettemin kozen veel kikkers er inderdaad voor hun leven te riskeren om ervoor te zorgen dat Gods gebod werd vervuld. Omdat niet elke individuele kikker was bevolen om in het vuur te gaan en toch velen van hen dat toch deden, leerden Chanania, Mishael en Azariah dat ze des te meer voorbereid moesten zijn om in het vuur te worden geworpen.(4)

De Darchei Mussar vervolgt dat we een fundamentele les leren van de acties van de dappere kikkers die de ovens in gingen. Het was voor hen mogelijk om de verantwoordelijkheid op andere kikkers af te schuiven, maar ze wezen de comfortabele optie af en droegen daardoor bij aan de grotere heiliging van Gods naam. Zo ook, schrijft hij, dat wanneer een persoon de kans krijgt om een ​​bepaalde mitswa uit te voeren, moet hij niet proberen om de verantwoordelijkheid die hem is opgelegd te ontlopen door te hopen dat iemand anders de mitswa zal uitvoeren. Hij zou dit veeleer moeten zien als een gouden kans om Gods naam te heiligen. Helaas is het niet ongebruikelijk dat iemand dergelijke kansen als een last ziet. Deze houding lijkt fundamenteel tegen de visie van de Tora in te gaan. De Tora pleit er sterk voor om verantwoordelijkheid te nemen wanneer er dingen gedaan moeten worden. De Mishna in Pirkei Avot zegt: “In een plaats waar geen mannen zijn, streef ernaar een man te zijn.” Dit geldt zowel voor kleine dagelijkse gebeurtenissen als voor minder voorkomende maar belangrijkere gelegenheden. Er kan bijvoorbeeld een algemeen verzoek aan mensen zijn om te helpen bij een bepaalde onderneming, het is prijzenswaardig om de verantwoordelijkheid op zich te nemen zonder te wachten tot anderen dit doen. Op grotere schaal zijn er tal van grote problemen waarmee de Joodse wereld tegenwoordig wordt geconfronteerd (5) – in plaats van te wachten tot anderen de verantwoordelijkheid nemen om deze problemen op te lossen, zou iemand moeten kijken of hij zelf iets kan doen. Bij één gelegenheid ontdekten enkele Amerikaanse Tora-studenten die in Israël woonden dat een aanzienlijk aantal Amerikanen die in Israël woonden in extreme armoede leefden, maar te beschaamd waren om het aan iemand te vertellen. In plaats van alleen maar medeleven met deze mensen te betuigen, begonnen een paar mannen een nieuwe liefdadigheidsinstelling (bekend onder de naam Got Chicken), gericht op het verstrekken van basisbehoeften aan mensen in grote nood.

We hebben gezien hoe prijzenswaardig het is om verantwoordelijkheid te nemen en niet te wachten tot anderen dat doen. Als er nog meer stimulans nodig is, laat het vervolg van het verhaal van de kikkers zien wat er gebeurde met de kikkers die de ovens in gingen. Nadat de plaag was gestopt, zegt de Tora: “De kikkers stierven van de huizen, van de binnenplaatsen en van de velden.” (6) De Baal HaTurim en Daat Zekeinim wijzen erop dat er geen melding wordt gemaakt van de dood van de kikkers die in de ovens zaten. Ze leggen uit dat ze werden gespaard als beloning voor hun zelfopoffering. We zien vanaf hier dat het nemen van verantwoordelijkheid om Gods wil te doen alleen maar goeds brengt. Mogen we het allemaal verdienen om onze verantwoordelijkheid te nemen en de vruchten te plukken.

OPMERKINGEN

1. Sjemot, 7:28 .

2. Zie Tosafot, Pesachim, 53b , dh: Mah rau .

3. Pesachme, 53b.

4. Darchei Mussar, Va’eira, p. 105-6.

5. Slechts een paar voorbeelden zijn het aantal gemengde huwelijken, kinderen die de Thora verlaten, de moeilijkheid van mensen om shidduchim te vinden en ernstige financiële problemen.

6. Shemos, 8:9 .

Link naar het origineel: Learning Responsibility From the Frogs – Aish.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.