Skip to content

Sukkat Shalom B'nei Noach

Home » Parshat Terumah – De Patriarchen en de Tabernakel – The Patriarchs and the Tabernacle

Parshat Terumah – De Patriarchen en de Tabernakel – The Patriarchs and the Tabernacle

Teroema (Exodus 25:1-27:19)

Shemos, 26:28 : “ De middelste dwarsbalk zal door het midden van de balken gaan, van het ene uiteinde naar het andere. “
Targum Yonasan, Shemos, 26:28 : “…van de boom die Avraham plantte in Be’er Sheva.”
Midrash Tanchuma, Pekudei, Os 11: “…De Heilige, Gezegend is Hij was van plan om de simcha van de Mishkan te mengen met de simcha van de dag dat Yitzchak werd geboren, omdat hij werd geboren op de eerste van Nissan.”
Shemos, 26:15: “En jij zult de planken voor de Tabernakel maken van staande cederbomen.”
Rashi, Shemos, 26:15 , Dh: V’asisa: “…Onze vader, Yaakov, plantte cederbomen in Egypte en toen hij stierf, beval hij zijn zonen om ze mee te nemen toen ze Egypte verlieten en hij vertelde hen dat in de toekomst, de Heilige, Gezegend is Hij, zou hen bevelen om een ​​Tabernakel in de woestijn te maken van cederbomen, ‘zorg ervoor dat ze gereed zullen zijn in uw handen’…”

In het Tora-gedeelte werden de instructies voor het bouwen van de Tabernakel gegeven. De Ramban 1 maakt een interessant punt – hij schrijft dat de Tabernakel in de wereld in een andere vorm bestond in de tijd van de Patriarchen. Hij legt uit dat met de bouw van de Tabernakel het Joodse volk het niveau bereikte van de Patriarchen wiens tenten gelijk waren aan de Tabernakel. Ook Rashi 2 maakt dit punt  – hij schrijft dat een wolk die de Goddelijke Aanwezigheid vertegenwoordigde, permanent was bevestigd aan de tenten van Avraham en Yitzchak. Op basis van deze ideeën beweert de Chikrei Lev 3 dat de Tabernakel, om in deze wereld te kunnen wonen, de kenmerken van elk van de Avos moest hebben.

Vervolgens schetst hij hoe de Tabernakel verbonden is met elke Patriarch: 4 Hij begint met Avraham – de Targum Yonasan 5leert dat de centrale balk in de Tabernakel is gemaakt van de boom die bekend staat als Eishel Avraham in Be’er Sheva, waar Avraham voedsel en onderdak zou bieden aan gasten en hen tot erkenning van God zou brengen. Hoe bereikte deze balk de Joden in de woestijn? De Targum Yonasan vertelt dat toen de Joden de Zee overstaken, engelen de boom omhakten en in de zee gooiden en dat hij op het water dreef. Een engel kondigde toen aan dat dit de boom was die Avraham in Be’er Sheva had geplant. Het Joodse volk nam het hout en maakte er de centrale balk van de Tabernakel van. Het paste op wonderbaarlijke wijze in de Tabernakel door het op te vouwen als een slang en wanneer de Tabernakel werd afgebroken, zou het zich ontvouwen. De Chikrei Lev legt uit dat het door die boom was dat Avraham de mensheid verenigde met God in deze wereld, en daarom was het hout van die boom de centrale plank van de Tabernakel die diende als een verenigd punt om God te dienen.

De verbinding tussen de Tabernakel en Yitzchak neemt een andere vorm aan. De Midrash Tanchuma merkt op dat de Tabernakel met opzet werd opgericht op de dag dat Yitzchak werd geboren. Jitschak was de steunpilaar van de dienst aan God, daarom moest de Tabernakel, het centrale middelpunt van de dienst aan God, putten uit zijn verdienste.

Met betrekking tot Yaakov citeert Rashi de Midrasj die stelt dat Yaakov cederbomen plantte in Egypte, zodat het Joodse volk ze mee zou nemen om ze te gebruiken voor de balken van Egypte. Yaakov vertegenwoordigt Waarheid en de Tabernakel leerde over de waarheid van Gods bestaan ​​en aanwezigheid in de wereld.

We hebben gezien hoe de Patriarchen niet alleen het fundament voor het Joodse volk leggen, maar dat ze ook het fundament van de Tabernakel vormen door hun verschillende bijdragen om God in de wereld te brengen. Een interessant punt dat hieruit naar voren komt, is de nadruk, op de rol van Abraham die Gods eer in de wereld vergroot, in tegenstelling tot zijn meer algemeen besproken karaktertrek van vriendelijkheid. Dit leert ons dat de bron van al zijn vriendelijkheid en inspanningen om de mensheid dichter bij God te brengen, meer voortkwam uit een liefde voor God, die groter was dan zijn grote liefde voor anderen.

Een rabbijn die bij outreach betrokken was, merkte eens op dat mensen denken dat outreach in de eerste plaats betrekking heeft op interpersoonlijke relaties, omdat het de persoon geestelijk helpt. Rabbi Noah Weinberg benadrukte echter meer het aspect van de relatie tussen mens en God en hoe God zoveel pijn heeft over het feit dat miljoenen Joden geen band hebben met hun Vader in de hemel. 6 Daarom was Avrahams bijdrage aan de Tabernakel net zo goed geworteld in zijn relatie met God als de andere aartsvaders.

We hebben gezien hoe de aartsvaders het bewustzijn van God in de wereld brachten en dat dit het fundament van de Tabernakel was. Mogen wij het verdienen om hen na te volgen.

Geschreven door rabbijn Yehonasan Gefen

  1. Hakdama naar Shemos.
  2. Rasji, Bereishis, 24:67 .
  3. Chikrei Lev, p.163. De basis van veel van deze Dvar Torah is van zijn Maamar, ‘De Avos en Imahos vestigen de Mishkan’ , pp.163-165.
  4. Hij schetst ook hoe de Mishkan ook verbonden is met de Imahos .
  5. Targum Yonasan, Sjemos, 26:28 .
  6. Zie Chizuk HaDas van de Chofetz Chaim waar hij vier algemene redenen geeft voor de verplichting om Joden dichterbij te brengen – de eerste is in het rijk van Bein Adam L’Makom .

Link to the orginial article in English : https://aish.com/the-patriarchs-and-the-tabernacle/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.